梅努斯国际工程学院“国际名家讲座”第三期

作者:来源:发布时间:2022-10-18点击数:

【讲座主题】机器学习与数据科学探索

讲座时间】2022年10月21日 周五 20:30~22:00

讲座平台Zoom

【主讲人介绍】

Patrick Rebeschini 教授任牛津大学(University of Oxford)副教授,曾任教于耶鲁大学计算机科学系,拥有普林斯顿大学博士学位,荣获牛津大学杰出教学奖。Patrick Rebeschini 教授的研究兴趣集中在应用概率、统计学和计算机科学的交叉领域,聚焦于高维概率、统计和优化的基本原理,为机器学习和人工智能提供高计算效率、统计最优的算法。Patrick Rebeschini 教授同时对图形建模以及蒙特卡洛模拟方法颇有研究。

Patrick Rebeschini is an Associate Professor in the Department of Statistics at the University of Oxford. Prior to joining the University of Oxford, he was a Lecturer in the Computer Science department at Yale University and a Postdoctoral Associate at the Yale Institute for Network Science. He has a Ph.D. in Operations Research and Financial Engineering from Princeton University, where he worked in Applied Probability. His current research interests lie at the intersection of Applied Probability, Statistics, and Computer Science. He is interested in the investigation of fundamental principles to perform scalable inference, learning, and optimization in high-dimensional models, and in the design and analysis of algorithms in Machine Learning, with applications to graphical models and Monte Carlo methods.

【内容介绍】

大数据的本质是海量的、多维度、多形式的数据。所以,在大数据面前,以往的数据处理方式无法快速、高效地达成既定目标,而机器学习技术更加灵活,并且可以根据不同的训练数据拥有自优化能力,从而使运算量显著增加。“机器学习”与“大数据”的完美结合将改变我们的日常生活,也即将成为各领域研究发展方向的变革工具。在此,Patrick 教授将为学生们带来一堂别开生面的机器学习讲座,让学生在国际学术大师的带领下认识机器学习以及它能带给我们的无限可能,内容包括基本的计算机知识以及基础算法,常见的编程语言等,同时结合不同领域,探讨最新的计算机科学领域的成果。